Vecka 20

Halva tiden har gått! "Kulan", livmodern, når nu mellan navel och revben, på oss som väntar tvillingar.
Läser att "som blivande tvillingmamma bör man ta det extra lungt sista halvan". Det känns som om det har kroppen själv sett till ganska bra, eftersom jag känner mig som en stel gammal kärring om jag står på fötterna för länge. Svårt att stressa då. Provade att simma igår och det känns mycket skonsammare för mina stackars höfter än en promenad.

Bebisarna

I vecka 20 är kroppslängden omkring 19 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 350 g. Fram till vecka 20 är alla barn ungefär lika stora, sedan ökar skillnaderna.
Det växer ut lanugohår på huvudet. Lanugohår är små, tunna, bleka hår utan pigmentering eller med mycket sparsam pigmentering. Stråna är ofta bara någon millimeter långa. Öronen flyttar fram till sidorna av ansiktet.
Spela gärna musik för barnet - gärna samma melodier. Både barn i magen och små barn älskar upprepningar, något som de känner igen. Nyfödda barn känner igen musik de hört under graviditeten. Till exempel kan barnet börja suga intensivare när just den melodin spelas.
I vecka 20 är kroppslängden omkring 19 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 350 g. Fram till vecka 20 är alla barn ungefär lika stora, sedan ökar skillnaderna.

Det växer ut lanugohår på huvudet. Lanugohår är små, tunna, bleka hår utan pigmentering eller med mycket sparsam pigmentering. Stråna är ofta bara någon millimeter långa. Öronen flyttar fram till sidorna av ansiktet.
Spela gärna musik för barnet - gärna samma melodier. Både barn i magen och små barn älskar upprepningar, något som de känner igen. Nyfödda barn känner igen musik de hört under graviditeten. Till exempel kan barnet börja suga intensivare när just den melodin spelas.

Bebismage vecka 20

Det börjar bli livat där inne i ugnen. Sparkar dom inte på mig så sparkar dom på varann, som vi kunde se på ultraljudet. Här om dagen kände jag rörelser även på utsidan, för första gången. Häftigt!



Här händer det grejer...

Fritt fram för rosa!

Har bara hittills köpt grått, svart och vitt. Men nu är det fritt fram för rosa, blommigt, rött och sött - storlek "småknodd".



Rutin-ultraljud

Idag fick vi se dom små knoddarna på "tv" igen, genom ett rutin-ultraljud. Så skönt att se att allt såg bra och helt normalt ut. Däremot fick vi ett nytt födelsedatum. Framflyttat några dagar, vilken betyder att jag är i vecka 20 och inte 19 som vi trodde...

Bara att stryka pojknamnen på listan - det blir två småtjejer! :)


Mer bio...

...framöver!



Sanctum

Precis sett min första 3D-film på bio! Det var häftigt, men lite smådrygt också. Filmen var sådär... Men jag fick mitt kvällsmys... och godis!

Vecka 19

Bebisarna

I vecka 19 är kroppslängden omkring 18 cm (huvud/stjärt) och vikten ungefär 280 gram.

Livet i magen

"Din bebis hörsel utvecklas mellan den 15:e och den 20:e graviditetsveckan. Även om livet i livmodern är tyst är det inte ljudlöst. Bebisen hör hur ditt blod pumpas runt och hör dina hjärtslag. Den hör hur det gurglar i din mage, när du nyser, hostar, rapar, skrattar och pratar. Han eller hon blir tidigt medveten om din röst. 

I hjärnan blir de nervceller som är kopplade till smak, känsel, lukt, syn och hörsel specialiserade och får alltmer komplexa kopplingar. 

Fosterfettet, som ser ut som en tjock kräm, och hålls på plats av lanugohåret, skyddar den växande huden från fostervattnet."

Källa:http://www.libero.se

Några rader till pappan

Finns många kloka tips på nätet som pappan borde läsa... Det där med presenter, det tycker jag låter som extra viktigt att lägga krut på!

"Både ditt barn och den blivande mamman växer. Under hela graviditeten kan du på olika sätt ge uppmuntran och kanske små presenter. Massageolja med tillhörande massage ifrån dina händer. Kanske badolja till ett varmt, härligt avslappnande bad. Fotkräm till trötta fötter."

Källa: http://www.growingpeople.se


En helg hemma i Knåda


Räkmacka

Fjäska lite för älsklingen när han kommer hem..


Weleda Havandeskapsolja

Vet inte om det är för att det är min första graviditet, men allt känns spännande och allt måste provas! Inklusive Weledas Havandeskapsolja. En olja man smörjer magen med för att förbättra hudens elasticitet - gör den mjuk, smidig och tålig för förändring. Kan detta förebygga hudbristningar så var det ju helt klart värt det!

Enligt den här uträkningen så är det helt normalt för mig att gå upp 20kg(!) med två bebisar i magen, så jag har väl all anledning att få vara nojig över hudbristningar?


Bebismage vecka 18


Alla-hjärtans-dag

Fina blommor fick jag av mitt hjärta!!


Vecka 18

Snart gått hälften av tiden, hoppas den andra hälften går lika fort!

Bebisarna


I graviditetsvecka 18 griper barnet, sparkar och suger. Kanske viftar det också lite med tårna. De tränar på sina reflexer på så sätt. De blivande tänderna bildas nu bakom knopparna som redan utvecklats för mjölktänderna.

Nu är din bebis 13 till 14 cm lång från huvud till stjärt och tack vare de nu ökande fettdepåerna väger den omkring 230 gram. Den hitintills snabba tillväxten kommer nu att sakta ned något till ett något lugnare tempo.

Det finns fortfarande plats i livmodern och din bebis kommer att vara aktiv under perioder då den kan sparka eller till och med göra kullerbyttor! Runt den här tiden blir kan bebisen också börja känna av alltmer intryck från världen utanför magen och gör sin närvaro känd genom sparkar och slag.


Barnet kan nu höra! Allteftersom graviditeten fortlöper kommer bebisen att vänja sig vid återkommande ljud, så som dina hjärtslag, röster, blodet som strömmar genom navelsträngen och andra vardagliga ljud. Den kan också bli skrämd av höga, plötsliga ljud.

Källa: http://www.blimamma.se


I tempo med Skalman

Jag är som Skalman i Bamse. I mitt "skal", såkallade handväskan, kan man hitta det mesta braiga "kan-va-bra-o-ha-saker" (och kanske en del mindre braiga saker, beror på vem man frågar).

Men börjar det bli dags för en rensing när man tillochmed drömmer om att man letar och gräver i den där väskan, som i drömmen verkar ha ett enormt djup, när man står stressad längst fram i biljettkön och har tappat bort biljetten som ger mig inträde? Jag står där i timmar, svär, gräver och är en bromskloss i den enorma kön!

Om man ska lyssna på "drömtydaren" så kan drömmar som handlar om oreda/ostädat egentligen handla om det stressiga livet man i verkligheten lever. Det är ju nästan skrattretande, eftersom jag där också det senaste veckorna kan liknas med Skalman.


Ordning och reda!

Blev bitter en dag när jag var på Birsta köpcentrum, här i Sundsvall, och upptäckte att "Granit" klappat igen! Men nu äntligen har jag fått mina sorterings-boxar, perfekt för källsortering, tidningar... Det var värt att släpa dom på tåget från Stockholm.


Konstiga drömmar

Att få beskedet att man väntar två kom först som en chock! Det bara snurrade i mitt huvud, fick inte fram ett ord, fattade ingenting. Hon måste skämta! Det var som i en dröm, det kan inte vara sant... Johnny samma sak - blek i ansiktet, stirrig och höll på att svimma. Vi kom ju på det första ultraljudet av misstanken att något var fel. Jag skrattade och grät på samma gång, eftersom allt samtidigt såg bra och helt normalt ut. Chock blandat med lättnad. 

Inatt drömde jag att vi var på vårt tredje ultraljud. Allt såg bra ut, men när vi nästan är klara upptäcker dom något som dom de två undersökningarna innan missat - en tredje bebis! Det var inte kul, jag skrattade inte den här gången. Panik snarare! Allt kändes uppochner och jag minns att det jag var mest bekymrad över var hur alla tre skulle få plats i vagnen!? Vagnen!? Min stackars mage då??

Hannas-Hemma-Spa


Fotovägg

Skickar foton för framkallning, till en blivande fotovägg!



Bebismage vecka 17

Det har gått 16 hela veckor och två dagar, dvs vi är i vecka 17.


Frökusar

Varför döper man ett bröd till "Frökusar"? Vem vill ha kusar i brödet? I mina öron låter det inte gott. Där jag kommer ifrån är kusar små insekter..

Finns en del andra trevliga betydelser här också. http://www.folkmun.se/definition/kuse Dock inget som relaterar till bröd, man kan ju undra hur dom tänkte? 






Vecka 17

30 cm och 200 gram bebis i magen..

Bebisarna

Vikten har fördubblats på bara två veckor och nu väger ditt barn c:a 100 gram. Längden från topp till tå är mellan 14-16 cm vilket motsvarar din hand om du spretar med fingarana.


Stora förändringar är på gång! Fostret börjar nu bilda livsviktigt underhudsfett, något som fortgår fram till förlossningen. Underhudsfett är viktigt för att kunna reglera kroppstemperaturen och för ämnesomsättningen. Vid den här tiden består din bebis vikt av ungefär 85 gram vatten och ett halvt gram fett. Efter 40 veckor är motsvarande siffra c:a 2.4 kg fett av den totala födslovikten på 3.7 kg.


Armar och ben är nu nästan fullt rörliga. Ögon och öron har nära nog fått rätt placering och bebisen liknar alltmer en människa.


Källa: http://www.blimamma.se


Evigheter

Kollar lite snabbt till höger. 168 dagar! 168 dagar är väldigt länge..
Nästan tappat uppfattningen hur länge det kan vara. Det är ungefär som när man var liten och frågade "Mamma, är vi framme nu?" "Snart" svarar mamma. Två minuter senare: "Är snart nu..?"

Tur till Hufvudstaden

Jag och syster åkte på minisemester till huvudstaden. Tur att vi låg på samma nivå, hon och jag. Hon sjuk och trött. Jag kände mig som en gammal kärring, gravid sådan, som fick ont i höfter och knän som satt på mina ben som förvandlades till korvar, korvben, efter att sprungit på stan en halv dag. Vi båda var ganska nöjda att släcka lampan på hotellrummet och natta redan klockan elva.

Vi hade dock laddat för massa mys. Mötte upp mamma, syster nr.2 samt kusin på stan för att strosa omkring, bara må och äta gott. Hade kanske hoppas på en gnutta sol, för optimist som man är hade lämnat dunjackan hemma. Men det var ju skitkallt - blåste och snöade/regnade. Så nu har man även dragit på sig en förkylning. Fick gå hem tidigare från jobbet idag, så nu ska jag kurera mig!



På smällen: från A till Bebis

Risk för att bli tjatig, men det får inte plats med så mycket mer i mitt huvud just nu. Det här med att vara gravid följer ju liksom med en hela dagarna. Och det känns alldeles, alldeles underbart...
Här kommer iallafall ett skitbra tips till alla gravida, dom som planerar att bli gravid eller som kanske redan har en skrutt eller två.
Den här ligger jag och fnissar till på kvällarna:

På smällen: Från A till Bebis

"Att vara gravid är en kroppslig och mental berg-och-dal-bana, och frågor av alla möjliga slag h opar sig - frågor som de flesta gravidböcker slätar över med ett "Allt är normalt, lilla vän". Hur blir sexlivet när man är gravid? Vart tog alla vilda vänner vägen? Kan barnet bli en hårig apa om gravida mamman äter vitaminer? Om man varit brakfull fem gånger innan man fick reda på graviditeten, har det skadat bäbisen? I På smällen - från A till Bebis delar Ann Söderlund och Hannah Rosander med sig av oumbärliga tips, råd och hemlisar från sina graviditeter."

Finns bland annat att köpa för några korvpengar här: http://www.adlibris.com

Vecka 16

Då går vi in i vecka 16! Det är inte förrän nu jag börjar känna mig gravid, det känns i kroppen och det syns ju faktiskt på magen - det är inte bara några bullar för mycket längre, utan en hård kula. I samband med det börjar man faktiskt fatta att det bor nåt i där inne.

Bebisarna

"Din bebis är nu ungefär 80 gram och 11-14 cm stor! Det är inte bara fostret som växer, utan också livmodern och moderkakan blir större för att kunna försörja utrymme och näring till ditt växande barn.

 

Bebisen kan nu gripa med händerna, sparka och tillochmed göra kullerbyttor! Huvudet är nu upprätt och i ansiktet utvecklas muskler som gör att den redan kan grimasera, som att till exempel kisa, rynka pannan och öppna munnen. Skelettet har nu tillräckligt med kalcium för att kunna synas på en röntgenbild. Naglarna är väl utvecklade och benen är längre än armarna.

 

Då fostret rör sig allt mer och allt livligare så kan du möjligen börja känna dess rörelser i magen. En del kvinnor säger att det känns som gaser eller att magen kurrar."

Källa: www.blimamma.se


RSS 2.0