Bebismage vecka 15-33


Hemma


Vecka 33

Idag har vi vart på ultraljud igen, för femte gången. Allt såg bra ut! Småtjejerna sköter sig och växer som dom ska - väger vardera två mjölkpaket dvs 2kg och har lagom med vatten att plaska runt i. Mamman skötte sig också den här gången, svimmade inte :)
"Ettan" ligger ihopkurad till en boll med knäna uppe vid ansiktet medan "Tvåan" sträcker ut.

Bebisarna


Nu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.

Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.

Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

Källa: blimamma.se


Varm fruktsallad med vit choklad

Solig söndag - perfekt att grilla idag!

Till efterrätt blev det Varm fruktsallad med vit choklad. Enkelt och jätte gott! Här behöver man inget recept, det gillar vi! Och perfekt när man kan göra klart foliepaketen i förväg och som för oss måste packa med oss grejerna för att komma ner till grillen.



1. Lägg skivad frukt och bitar av vit choklad i grillfolie. Jag tog annanas, banan och vattenmelon. 2. Vik ihop till små paket. 3. Lägg paketen på grillen några minuter. 4. Ät varm med vanlijglass.

Packa BB-väskan

Var beredd två månader innan med tvillingar, har man fått höra. Vilket är nu - dags att packa BB-väskan. Jag har redan börjat lite smått. Men förhoppningsvis får den stå här och samla damm i några veckor till.

Vad ska man ha där i? Omöjligt att veta. Hur länge kommer vi att stanna där? Hur mycket kläder behöver man, kommer vi hamna tio mil härifrån? Då är det inte bara att åka hem och hämta mera ombyte... Kan man ha vanliga byxor efteråt eller vill man inte släppa taget som sina generösa mamma-byxor?

Som en liten fusklapp använde jag mig av den här listan:

BB-väskan: Bra saker att packa


Klämma, känna, mäta...

Vart på besök hos barnmoskan idag, igen. Den här gången lyssnade vi på hjärtslagen på småtjejerna, klämde och kände, mätte o.s.v... Allt såg finfint ut! Jag följde kurvan (magmåttet) fint och hjärtslagen på dom små pickade på som dom ska. Alla värden var också fina. Äntligen lite järn i kroppen!
Rumpan upp? Rumpan ner? Dom små blev väl inte så glada när hon klämde på dom, stånkade emot och kickade tillbaka med småfotarna.

Jag imponerade till och med på barnmorskan, när jag slängde (läs stånkade) mig upp och ner för britsen. Hon tyckte, på riktigt, att jag var förvånansvärt smidig. Haha, jag känner mig inte speciellt smidig som stönar för att vända mig i sängen eller krånglar på mig strumporna.

Köket - före och efter

Ganska precis ett år sen vi började riva ut det gamla köket. Man kan väl säga att vi har bott in oss nu. På tiden att visa lite före- och efterbilder!

Det bästa med nya köket - öppningen som vi slog upp till vardagsrummet - blev mycket ljusare! Sämsta? Ikeas skit-diskbänk, som redan blivit repig och omöjlig att hålla fin.



Vecka 32

Nu börjar det bli ganska tungt på riktigt. Kanske 4kg bebis där inne? Det känns som om det hänt mycket bara senaste veckan, ont lite överallt redan från morgonen, men jag kämpar på!

Bebisarna

Ca. 42cm lång och väger 2kg.

De sparkar du känt tidigare är nu mer som knuffar eftersom barnet börjar bli för stort för att röra sig fritt i fostervätskan. Barnets lungor förbereder sig inför den riktiga andningen. Kroppens viktiga organ och nervsystem fininställs. Underhudsfettet som det varit magert med tidigare har nu vuxit till och barnet ökar snabbt i vikt. Nu utvecklar barnet förmågan att svettas.

Källa: libero.se


Pyssel

Pysslade ihop en ny bloggdesign imorse, åt lillasyster. Hoppas hon blir nöjd!

Hennes blogg


Nyttiga förberedelser

Fick en bok av storasyster som bland annat handlar om graviditeten, förlossning, nyttiga tips o.s.v. Tänkte dela med mig lite av några nyttiga tips ur boken som handlar om hur man kan föbereda sig på att bli förälder och den första tiden med småbarn.

Bordsskick
Gröp ur en melon och gör ett hål i dess sida. Häng upp melonen i ett snöre i taket och gunga den fram och tillbaka. Hämta en skål med blöta flingor och försök att mata den gungande melonen samtidigt som du låter som ett flygplan. Håll på tills du blir av med hälften. Häll ut resten i knäet, se till att det mesta hamnar på dina ben och på golvet.

Klä på små barn
Köp en nätkasse och en bläckfisk.  Försök att stoppa ner bläckfisken i kasssen utan att armarna hänger utanför. Tid för detta: hela förmiddagen.

Hygien
Smeta jordnötssmör på soffan och marmelad på gardinerna. Göm en fiskpinne bakom stereon och låt den ligga kvar där hela sommaren. Stoppa fingrarna i rabatten och dra längs dom vita väggarna. Dölj fläckarna med hjälp av färgkritor.

Shoppa för nöjes skull
Gå till närmaste snabbköp. Ta med dig det du kan hitta som liknar mest ett dagisbarn - en fullvuxen get går alldeles utmärkt. Om du tänker skaffa fler en ett barn ska du ta med dig flera getter. Gör dina veckoinköp utan att släppa geten med blicken. Betala för allt som geten ätit upp eller förstört.

Gå hemifrån i tid

Gör dig klar för att gå ut. Vänta en halvtimme utanför toaletten. Gå ut genom ytterförren. Gå in igen. Gå ut. Gå ner mot grinden. Gå tillbaka till huset. Gå tillbaka till grinden. Gå mycket långsamt gatan fram i fem minuter. Stanna till för att mycket noggrant granska varenda cigarettfimp, tuggummi, pappersbit och alla döda insekter du får syn på. Gå tillbaka samma väg. Skrik att nu står du inte ut längre. Skrik så länge att grannarna kommer ut och stirrar på dig. Så, nu är du nästan mogen att ta ett litet barn på promenad.

Ha lösningen på allt
Sök upp ett par som redan har småbarn och kritisera dom för deras uppfostringsmetoder, deras bristande tålamod, fruktansvärt låga toleranströskel och för att dom låter deras barn härja vilt.
Föreslå olika sätt att förbättra barnens sömnvanor, potträning, bordsskick och uppförande i allmänhet. Njut ordentligt - för det är sista gången du har lösningen på allt!

Trygga föräldrar och glada barn - Steve och Shaaron Biddulph



Vilken dag!

Oj oj, vilken dag - har "blivit med" både Iphone och tvättmaskin. Men med risk för att vara tråkig så är jag mest glad för tvättmaskin.

Tvättmaskinen kommer nog vara värd varenda krona! Inte nog, jag känner redan den är värd varenda krona! Nu kan jag tvätta mina tygblöjor, som jag också blev ägare till idag (förlåt inte mina förstås, dom kommande bebisarnas). Hör och häpna, ekologiska dessutom. Snacka om vuxenpoäng till mig! Hoppas dom fungerar bra, för dom var f*n inte billig!


Bebismage vecka 31


Vad ska tjejerna heta - namnförslag!

Så var det där med namn - småkottarna måste ju få ett varsit namn! Det är inte det lättaste. Man vill ju att namnen ska "klinga" fint ihop, men absolut inte rimma och behöver inte påminna om varann. Nåt svenskt... enkelt...

Vi vet ju att det är två tösar - kom gärna med förslag!




Vecka 31

Bebisarna

Barnet är 39 cm långt och väger 1.6 kg.

 

Det händer mycket varje vecka. Barnet börjar lägga på sig underhudsfett och huden är mer rosa än röd. Det har fortfarande ganska stor rörelsefrihet inne i livmodern och har troligen inte lagt sig
till rätta än, även om det finns barn som redan nu lägger sig med huvudet ner i bäckeningången, där förlossningskanalen börjar.

 

Om du väntar tvillingar kan förlossningen börja närma sig. Även om du kan gå tiden ut är det vanligast att tvillingar föds några veckor till en månad före beräknad förlossning. Du behöver inte vara orolig, tvillingar mognar tidigare än ensamma barn i livmodern; de är livsdugliga och brukar vara pigga om de inte föds allt för tidigt. I absolut flertalet fall kan man föda på vanligt sätt - och du ska inte genomgå två förlossningar. Den första tvillingen öppnar förlossningskanalen och nummer två kommer som regel ut utan större problem.

 

 


Promenad runt Sidsjön


Tjoho!

Finväder!

Som gravid-tjockis får man räkna med svettrand längs ryggen och pigmentfläckar i ansiktet - idag ska jag steka på balkongen!


yr.no

Bebismage vecka 30

Känns som om magen gått från rund kula till att hänga ner sig? Dras sakta ner mot jordens dragningskraft...


Morgonprommis

 


Jag vann!

Tjoho, fick precis veta att jag är vinnare i en tävling jag deltog i på Min Bebis. Tävlingen gick ut på att man skulle skriva en liten kort motivering varför just jag ska vinna. Minns dock inte vad jag skrev. Pris? Shopping för 1500kr på babybutiken onetex.se. Nånting ska jag nog kunna hitta där. Lite bra-o-ha-saker kanske.

Jag är ju en sån som aldrig vinner nåt (kanske för att jag heller aldrig tävlar)!


Boar - spjälsäng

Fortsätter att "boa" här hemma. Småkläderna är tvättade och spjälsängen färdigmoterad.

Sängen ska lilla Signe, som kommer på besök idag, få inviga och betygsätta.





BB-kris?

Som att man inte har nog att vara nervös för inför förlossning, så vet vi inte säkert vilket BB vi kommer att hamna på när det väl är dags. Trots att vi bor "granne" med Sundsvalls sjukhus, så kan man i sista minuten behöva åka till ett annat BB. Kanske Hudik, Östersund, Sollefteå eller Ö-vik beroende på hur situationen ser ut, hur mycket plats som finns ledigt, här på BB.

En tvillingförlossning kräver ju mer personal, så är det fullt så är det ju fullt. Men även om vi får stanna här i Sundsvall så känns det inte så tryggt när man vet att dom är underbemannad och stressad!

Man kanske ska försöka knipa igen och vänta till hösten istället, när allt lugnat ner sig? Men själv har jag ingen aning hur dom två små där inne har diskuterat och har planer på att komma ut.

Vecka 30

Bebisarna

Barnet producerar mer kroppsfett som gör att det verkar mindre rynkigt nu. Barnet förbereder sig också på andningen utanför mammans mage genom att härma andningsrörelser. Rörelserna är rytmiska och kan till och med göra att bebisen börjar hicka.


Hjärnan växer och veckar ihop sig mer och mer.


Fram till vecka 30 har tvillingfoster samma tillväxt som ensamma foster men från och med vecka 30 minskar tvillingfostrens tillväxt. De har mindre plats i livmodern än ensamma barn.

38 cm lång från huvud till fot och väger ungefär 1,6kg.

Grattis Älskling!

Frossat smörgåstårta för att fira min käre sambo som fyller "gubbe" idag!

(och ja, det är även han ni ser i bakgrunden i arbetande stund - torkar golv)


Boar skötbord


Bebismage vecka 29

28 fulla veckor och fem dagar.


RSS 2.0