Gravidmassage avklarat

Hade tidigare bokat in en gravid-massage. Nu ska jag lyxa och ta hand om mig själv, tänkte jag. Det kändes efterlängtat! Blev skit glad när jag faktiskt hittade någon här i stan som hade gravid-massage.

Men imorse, när det var dags, hade jag totalt glömt bort det! En kvart innan bokad tid kom jag på det, fick ringa och som tur var kunde skjuta upp det. Jag hann iallafall en snabbis in i duschen innan, raka kamelhårs-benen och borsta tänderna. Man måste skynda, för att man ska hinna mysa!

Väl framme. Nu ska njutas, njutas och njutas! Men det blev inte riktigt som jag hade tänkt det. Massören var jätte duktigt, men det satte igång nånting i kroppen så jag blev illamående och kallsvettig. Massören frågade om jag även ville få fötterna masserade, men då vill man gärna vara förberedd. Jag är en sån som skulle fila fötterna innan jag går på fotvård.

Men jag försöker övertala mig själv att när man ska betala för massage kan dom lika gärna få ta i lite och knåda ordentligt så att alla stela muskler och knutor släpps - ingen fjant massage!

Fyra år idag!


Snubblat i träsket

Ramlat i träsket jag med, beställde en Iphone idag. Men jag tänker inte bli nån Ifåne för det!


Ultraljud med lite dramatik

Idag har vi vart och kollat läget hur bebisarna, småtjejorna, mår i magen. Allt såg jätte fint ut, dom växer som dom ska och har tillräckligt med vatten att plaska runt i. Dom väger nu, 29 veckor gamla, omkring 1400 gram vardera - så ca 3kg bebis där inne. Själv tycker vi att magen är ganska liten för att vara boende åt två små kottar, man förstår inte hur dom får plats där inne.

Hårt och eländigt att ligga där på rygg på den hårda britsen. Någon minut inne i ultraljuds-undersökningen blir mamma Hanna andfådd och yr i bollen - svimmar. Läskig känsla när man bli alldeles kallsvettig, yr och synen alldeles grumlig. Min lilla mage var ganska tung ändå och tryckte tydligen på den stora kroppsvenen, vilket gjorde att jag inte fick tillräckligt med blod i huvudet. Men vi kunde ändå göra klart undersökningen när jag klarnat till i knoppen, trots att vi fick skippa "guidningen" inne i magen som vi annars skulle haft tid för.

Det var intressant att få veta hur dom ligger, eftersom det sprattlar hejvilt åt alla håll och kanter. Dom ligger lite tokigt till på sniskan, på diagonalen. Så skulle förlossning ske idag, skulle det bli snitt. Men jag har bestämt att dom får ligga kvar där inne ett tag till och tjocka på sig, så än finns det tid att lägga sig till rätta.


Bild lånad från libero.se

Vecka 29

Bebisarna


I vecka 29 är medelkroppslängden ungefär 39 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1400 gr. Huvudets omkrets är 27 cm.

Att vänta tvillingar brukar vara mer ansträngande för mamman och magen blir betydligt större och tyngre än när man väntar ett barn. I denna graviditetsvecka är den blivande tvillingmammans mage lika stor som magen hos en fullgången mamma som bara väntar ett barn och det är dags att föda.

Fett lagras under huden för att ge energi och sköta temperaturregleringen efter födelsen.

Nu är ögonen åter öppna och hinnan över linsen borta. Om barnet skulle födas nu kan ögonen skilja mellan ljus och mörker. Ögonen får färg vid den här tiden men vilken färg barnet slutligen får vet man inte förrän några månader efter födelsen. Ögonlocken är nu öppna då barnet är vaken och slutna då det sover.
Källa:http://www.growingpeople.se

Blivande mamma

Jag kommer bli en bra mamma, det ser man ju!


Påsk i pensionärens tecken

Jag med bebismage och Johnny med jour. Det blir en påsk med varken snaps eller party. Det får bli en påsk i pensionärens tecken...

Igår morse, lördagmorgon, satt vi redan kl. 10 i bilen på väg på tur. Vi hade redan då hunnit gjort ifrån oss allt morgonstök, fått frukost i magen och dessutom hunnit bli uttråkade. Hemma från turen satte vi oss på balkongen med en varsin drink. Pimpla drink på balkongen gör inte pensionärer tänker du. Men denna drink bestod av Loka, is och en apelsinklyfta. Den får många pensionärs-poäng den!
Tysta i lägenheten satt vi med en varsin kopp kaffe och kanellängd som sällskap. Till middag blev det älgstek och vid kl. 23 låg vi nerbäddade i sängen.

Med oss hem från vår tur fick vi dessutom två bingolotto, då är även denna kväll räddad.


Gla´ Påsk!

Grillspett med "färskpärer"! Kanske fusk när grillspetten grillades i ugnen och färsk potatisen är importerad? Fusk eller inte, gott var det!




Gravid vecka 28

Då går vi in i sista tredje delen!

Bebisarna


Cirka 35 cm lång och väger mer än ett kilo.

Barnet växer och ställer allt högre krav på mammas kropp. Kontakten blir intensivare och känns närmare. Puffar du lätt på magen kan du ibland få en puff tillbaka. Det kan också sparka till som en reaktion på höga ljud, även om fostervattnet dämpar något. Barnet ökar i vikt med ungefär 27 gr/dag och det har börjat drömma. Man vet att det har utvecklat sin förmåga att minnas. Lungorna mognar för varje dag och andningsövningarna blir mer frekventa. Från graviditetens sjunde månad är barnets tillväxt framför allt beroende av dess förmåga att producera insulin. Insulinets uppgift är att göra det möjligt för kroppens celler att ta upp socker som cirkulerar i blodet efter en måltid. Cellerna utnyttjar sockret som energi, antingen förbränns det eller lagras.
Inget fett behöver då brytas ner och på så vis hjälper alltså insulinet barnet att lägga på hullet under de sista graviditetsmånaderna.
Källa:http://www.libero.se


Bebismage vecka 27


Klä balkongen i tyg!

Balkongen har fått pyjamas...




Vårfint

Fick nåt ryck i "fixa-tarmen" igår, när solen sken. Så jag köpte panseer till balkongen. Idag är det kallt och mulet ute, men det blev ju fint ändå.

En liten färgklick på vår fula balkong, som för övrigt ska få sig en makeover. Förra sommaren var den full med byggskrot så vi hann aldrig använda den.


Föräldrapenning - vilken soppa!

Sitter och sliter mig i håret! Försöket räkna lite och förstå mig på det här med föräldrapenning. Varför måste det vara så krångligt? Programmet som föräkringskassan (FK) har på hemsidan orkar inte ens räkna ut hur mina föräldradagar, för systemet säger att jag har tagit ut för mycket dagar. Det klarar nämligen bara att räkna ut föräldradagar för ett barn. Därför ringde jag till FK:s kundservice och försökte få lite klarhet. Hon på andra sidan säger att jag kan, när barnen är födda, logga in på deras hemsida och planera min föräldralediget. Men jag tror nog att min arbetsgivare gärna vill veta detta innan jag försvinner från jobbet.

Och hur fungerar det för pappan? Det är ingen som pratar om hur pappan ska göra för att få ut sina föräldradagar. Efter att ha googlat runt lite och läst bland forum så måste pappan fylla i ett faderskapsintyg, innan han har rätt att ta ut föräldraledighet, om jag har förstått det rätt. Detta för att vi inte är gifta. Skulle jag gå och trilla av pinnen innan vi hunnit fylla i detta papper skulle han heller inte ha automatisk rätt att få vårdnaden om barnen. Han måste då gå till domstol. Detta också pga att vi inte är gifta. Vilka löjliga regler egentligen. Om man är gifta däremot, så blir han automatiskt "pappa på papper". Som att ett giftermål i sig skulle vara en garanti vem som är pappan?

Klicka in och handla!

Hipp hipp hurra!
Min kreativa syster öppnar sin webbshop idag Knaada - Grafisk design för fantasifulla hem. Klicka in och shoppa loss!


Vecka 27

Idag ska vi väg på "Försäldrakurs" på sjukan. Får väl se om man får lära sig nåt nyttigt.
Det pirrar lite i magen när jag inser att det bara är drygt 13 veckor kvar nu...

Bebisarna

Vid det här laget ser bebisen ut som en tunnare, mindre, rödare version av hur hon eller han kommer att se ut vid födseln. Om du skulle föda den här veckan skulle barnets överlevnadschanser vara mycket goda; 86 procent av alla barn som föds i vecka 26 överlever. Även om bebisens kropp inte har mognat helt ännu, så har hon eller han allt som krävs för att överleva på utsidan.

Nu öppnar bebisen sina ögon. Barnet kan se skillnad på ljus och mörker, öppna och stänga ögonen och titta åt olika håll. Det övar sina ögonmuskler.

I vecka 27 är medelkroppslängden 36 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1000 gr. Huvudets omkrets är 26 cm. Den lilla foten är hela fyra centimeter lång.
Källa: Libero.se




Bebismage vecka 26



Mycket kan hända på några veckor...


Blandade känslor

Det är med blandade känslor jag lägger ut min trogne vän på blocket... Vad vi har haft det bra ihop, tiden som varat!

Vecka 26

Nästan två kilo (?) bebis i magen! Jag själv, inklusive dessa två kilo bebis, har nästan gått upp det gånger fem! Känner mig som en riktig klumpeduns, som stönar när man ska vända sig i sängen eller ta på sig strumporna.


Fnissar åt magen ibland. Hur ligger dom där inne egentligen, när magen putar snett åt fel håll? Ena kanske ligger och sträcker på sparrisbenen medan den andra putar med rumpan?

Bebisarna

Den här veckan blir din bebis drygt 23 cm från huvud till stjärt och väger omkring 900 gram.


Efter att i en månad har haft ögonen slutna så börjar bebisen att öppna dem under denna vecka. Ögonen är nästan helt färdigutvecklade.


Bebisen kommer att fortsätta att bilda underhudsfett, även om det vid den här tiden fortfarande är ganske liten och tunn. Vid förlossningen kommer den att ha samlat på sig tillräckligt för att klara den tuffa världen utanför livmodern och för att få det typiska rultiga bebisutseendet.


Blodkärl bildas i lungorna för att förbereda dem på ett liv utanför livmodern. Blodcirkulationen är fullt fungerande och navelsträng, moderkaka fortsätter att växa för att kunna försörja det allt större fostret. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen.


Även om det fortfarande är alltför tidigt för din bebis att födas så skulle den nu har c:a 70% chans att överleva om den föds på ett sjukhus med rätt resurser.


Källa: http://www.blimamma.se


RSS 2.0